Korte modules

Interactief

Online

Training

Trap niet in die valkuil (lessen uit calamiteiten)

Deze online training heb ik samen ontwikkeld met calamiteitenonderzoeker Sonja Oomkens naar aanleiding van calamiteiten waarbij junior triagisten en triagisten betrokken waren. De lessen uit deze calamiteiten willen we graag delen om (junior) triagisten te behoeden voor de valkuilen die ze mogelijk bij het werken op de huisartsenpost tegenkomen.

De online training bestaat uit drie modules die bij voorkeur op volgorde gevolgd worden. Een combinatie van bijvoorbeeld twee modules aansluitend te volgen is ook mogelijk. Dit kan naar behoefte van de organisatie afgestemd worden. Ze zijn geschikt voor startende én ervaren (junior) triagisten. Iedere module duurt 60 minuten en kan zowel in de avonduren als overdag gevolgd worden. Dat maakt het makkelijk om de modules naast de opleiding of het werk te volgen. Het maximaal aantal deelnemers per module is acht. Zo blijft goede interactie mogelijk.

Module 1: ABCD- Spoedlijn- SBAR
Aan de hand van werkelijk gebeurde casuïstiek worden de valkuilen bij de ABCD check onder de aandacht gebracht. Verder komt het opnemen van de spoedlijn en de overdracht aan de meldkamer aan de orde volgens de systematiek van de SBAR.
Actuele gespreksopnames worden beluisterd waarbij in deze Coronatijd het verkennen van de B en de C extra belangrijk zijn.

Module 2: Urgentie versus diagnostisch denken
De junior triagisten (geneeskundestudenten) en de  triagisten (doorgaans doktersassistentes of verpleegkundigen) hebben geleerd diagnostisch te denken, terwijl zij als junior triagist en triagist op de huisartsenpost juist urgentiegericht moeten triëren. Het belang van het vasthouden aan een open oriëntatie wordt duidelijk aan de hand van casuïstiek waarin de (junior) triagist op zoek ging naar een diagnose, met een verkeerde afloop tot gevolg.

Module 3: Overleg met de regiearts
Wat heb je nodig om in een overleg met de regiearts tot de juiste urgentie en de juiste vervolgactie te komen? Wat zijn de valkuilen waarin jezelf stapt of waartoe de regiearts je kan verleiden? In deze module geven we antwoord op deze vragen aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Zo wordt het belang van een systematisch overleg duidelijk.

Tijdens iedere module wordt de (junior) triagist gevraagd om tips op te schrijven en deze mee te nemen naar de werkplek, zodat ze als reminder bij de hand zijn en het leren doorgaat in de praktijk.
Na iedere module ontvangt de deelnemer een hand-out met informatie en tips die ze als onderlegger kunnen gebruiken in de praktijk.

Extra informatie:

Doelgroep: junior triagisten en triagisten op huisartsenposten,

Locatie: deze training vindt online plaats.

Prijs: op aanvraag.

Belangstelling?

Wil je meer weten over deze training? Bel of mail voor meer informatie.

‘Agnes kijkt en luistert goed wat, wat maakt dat ze “de juiste vervolgactie” kiest. Daardoor is zij een heel prettige gesprekspartner en trainer. ‘

Sonja Oomkens, calamiteitenonderzoeker, trainer Veiliger Zorg.

Vragen? Bel of mail – een oriënterend gesprek is altijd gratis