Analytisch

Onafhankelijk

Integer

Ervaren triagist

Calamiteitenonderzoek

Het constateren van een calamiteit binnen een organisatie kan confronterend zijn. Als ervaren, vakkundig en onafhankelijk onderzoeker weet ik dat een calamiteit zo positief mogelijk benaderd moet worden. We doen immers allemaal ons best om de beste kwaliteit te leveren. De essentie is: leren en verbeteren.

Calamiteiten verplicht melden
Iedere zorgaanbieder moet calamiteiten melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dat staat in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).
(Bron: IGJ)

Onafhankelijke hulp
Melden van calamiteiten is belangrijk voor patiënt en familie, zorgverleners en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Elke calamiteit is er een te veel. Het gaat om heel verdrietige gebeurtenissen in het leven van mensen. Daarom is het belangrijk dat we lessen trekken uit een calamiteit.  Zorgvuldigheid, aandacht en begrip voor alle betrokkenen zijn daarom voor mij erg belangrijk en kenmerkend.

Als onafhankelijk voorzitter of als ondersteuning van de kwaliteitsfunctionaris help ik organisaties graag bij het uitvoeren van een calamiteitenonderzoek. Daarbij is de vraag of de kwaliteit van de zorg goed of voldoende was. Waar ligt de oorzaak en hoe is het te voorkomen?

Wat levert het op?
Op basis van feitelijke informatie en interviews met betrokkenen, voer ik een gedegen, onafhankelijk onderzoek uit en maak ik een oorzakenanalyse. Hierbij maak ik gebruik van de ‘Prisma methode’ of de ‘Barrière Failure Analysis’. Samen kijken we naar de verbetermogelijkheden binnen de organisatie.

Wat is een calamiteit?

Een calamiteit is een niet-beoogde of onverwachte gebeurtenis, die betrekking heeft op de kwaliteit van de zorg en die tot de dood van een patiënt of een ernstig schadelijk gevolg voor de patiënt of cliënt heeft geleid.

Onafhankelijke hulp nodig?

Neem voor een gedegen, onafhankelijk onderzoek contact op. Mijn werkwijze is analytisch en integer. 

Vragen? Bel of mail – een oriënterend gesprek is altijd gratis